Aanbesteding TenneT – Winnen kun je leren!

Bigfish
Tennet - Aanbesteding Visual van de Target Grid mixed media animatie

Bigfish werkt als preferred supplier voor verschillende overheidsorganisaties. Deze organisaties zijn veelal aanbestedingsplichtig en dat is de reden dat Bigfish regelmatig een langdurig intensief traject in gaat om een aanbesteding te kunnen winnen. Aanbestedingen zijn veelal omgeven door geheimhouding en mysterie. Maar zoals je misschien al verwacht had hebben wij de aanbesteding op het gebied voor animaties voor TenneT met succes doorlopen. In dit blog vertellen we meer over het proces dat we doorlopen hebben en waarom we zo graag voor TenneT willen werken. Lees dus vooral verder als je meer wilt weten over TenneT, aanbestedingen of een samenwerking met Bigfish!

TenneT – Een nieuwe kennismaking

TenneT zorgt voor stroom in Nederland en bewaakt de leveringszekerheid daarvan. En met een een leveringszekerheid van 99.9999% doen ze dat ook erg goed. Tot voor kort was de naam TenneT nog niet zo bekend in Nederland. Dat komt omdat TenneT eigenlijk ook niet zo veel te maken had met burgers. Tussen de burger en TenneT zitten de regionale netbeheerders zoals Liander, Enexis en Stedin. Maar het onderwerp stroom komt steeds vaker in het nieuws. Dit komt doordat het stroomnet steeds voller raakt en er steeds minder plek is voor nieuwe aansluitingen op dit net. En wie is er verantwoordelijk voor dit net? Juist, TenneT. En dat maakt dat we als burger steeds meer te horen krijgen over deze organisatie.

Waarom hebben we ons ingeschreven bij TenneT?

Bigfish heeft als een van haar doelen gesteld om organisaties te helpen zo helder mogelijk te communiceren over de warmtetransitie en is zich hierin gaan specialiseren. Het overbrengen van complexe en technische informatie op een brede doelgroep doen we al jaren, zoals bijvoorbeeld voor ASML. We proberen op deze manier impact te maken, want als je iets begrijpt kijk je anders naar de wereld om je heen. TenneT staat middenin deze verandering en op deze manier hadden we een perfecte aansluiting bij ons doel.

Hoe verloopt een aanbestedingstraject?

Het doorlopen van een aanbestedingstraject is complex. Dit soort trajecten bestaan uit meerdere fasen. Het doel is om voor de opdrachtgever dé partij te selecteren die de beste kwaliteit en prijsverhouding heeft. De eerste fase bestaat veelal uit het aanleveren van referenties van eerdere producties. Als je deze fase hebt doorlopen dan komt het uitdagende gedeelte. Namelijk het creatieve stuk waarin je een case moet uitwerken en deze uiteindelijk moet presenteren. Naast de referenties en het uitwerken van een case moet je beschrijven wat je werkwijze is en welke tarieven je hanteert. Per criterium krijg je een aantal punten toegekend (je score) en uiteindelijk wordt degene met de hoogste score geselecteerd voor het contract. Een traject als dit duurt meestal tussen 3 maanden en een half jaar, je hebt er dus een lange adem voor nodig en is dus daarom niet voor iedereen weggelegd. Met name kleinere bedrijven die te maken hebben met fluctuaties in aanbod kunnen vaak niet voldoen aan alle eisen. Wat het voordeel is van het winnen van een dergelijk contract is dat je een aantal jaar (meestal 4) voor een overheidsorganisatie mag werken. Daardoor ben je minder afhankelijk van de grillen van de markt.

Onze eerste productie

De samenwerking met TenneT ging gelijk goed van start. Op de eerste dag dat het contract in ging werden we gebeld met de vraag of we een animatie wilde maken over Target Grid – een project over een visie op het stroomnet van de toekomst. Wat betreft de productie behelst het een aantal specialisaties die we in huis hebben; 2D animatie, 3D animatie, typografie en live action. De animatie werd als eerste gepresenteerd aan de toenmalige minister Rob Jetten en heeft daarna nog veel impact gemaakt. De trein dendert inmiddels verder. We hebben al een aantal andere producties mogen opleveren en momenteel werken we aan een serie van 15 animaties over de werkzaamheden van TenneT en haar impact op Nederland.

Samenwerken met Bigfish

Het kan zijn dat je je aan het oriënteren bent op een aanbesteding en je zoekt een partij die je wilt uitnodigen om zich in te schrijven voor de aanbesteding. Of je wilt zelf je inschrijven op een aanbesteding en een onderdeel gaat over animaties, infographics of andere visualisaties. Neem contact met ons op! Wij hebben veel ervaring op dit gebied en staan open voor samenwerkingen. Daarnaast zorgen we er voor dat je je met succes inschrijft.

Op zoek naar een oplossing voor jouw vraagstuk?
Vraag het een van onze 24+ experts in een gratis intake sessie.
Commercial Director
Sander Groenewege
Bekijk de volledige case voor meer details.