Dit moet je weten over GPT-4o van OpenAI

AI
Wat is GPT-4o?

Op 13 mei 2024 introduceerde OpenAI GPT-4o (de ‘o’ staat voor ‘omni’) aan de wereld. Deze blog bespreekt de belangrijkste kenmerken en innovaties over het nieuwste model van OpenAI en de invloed op de gebruikerservaring en toegankelijkheid.

Wat is GPT-4o?

GPT-4o is de nieuwste versie van OpenAI’s generatieve taalmodel en brengt indrukwekkende nieuwe mogelijkheden met zich mee. Ontworpen om tekst, audio en afbeeldingen te begrijpen en te produceren, biedt GPT-4o een breed scala aan toepassingen en onderscheidt het zich van eerdere versies.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van GPT-4o?

Een van de meest opvallende eigenschappen is de realtime multi-modale verwerking. Dit betekent dat tekst, audio en afbeeldingen tegelijk verwerkt worden, wat zorgt voor naadloze en efficiënte interacties. Daarnaast heeft het model mensachtige reactietijden, met slechts 232 milliseconden voor audio-ingangen, wat zorgt voor een ervaring die vergelijkbaar is met menselijke gesprekken.

De geavanceerde taalondersteuning van dit model is ook opmerkelijk. Zo blinkt het in verschillende talen, waardoor het veelzijdiger is dan zijn voorganger, GPT-4. Bovendien is GPT-4o kostenefficiënt, met een snellere verwerking en 50% lagere kosten via de API, waardoor het toegankelijker wordt voor een breder publiek.

Wat is het verschil met GPT-4?

In vergelijking met GPT-4 biedt GPT-4o aanzienlijke verbeteringen. Het kan multi-modale gegevens verwerken, waaronder tekst, audio en afbeeldingen in één enkel model. Dit maakt het een krachtig hulpmiddel voor een breed scala aan toepassingen. Daarnaast zijn de reactietijden sneller en de kosten lager, wat een grote vooruitgang betekent in termen van efficiëntie en betaalbaarheid. De verbeterde taalondersteuning zorgt ervoor dat het nieuwste model beter presteert in niet-Engelse talen, wat het nuttiger maakt voor internationale gebruikers.

Technologische veranderingen

GPT-4o heeft een verbeterd begrip van natuurlijke taal, waardoor het complexe taalstructuren kan begrijpen en genuanceerde, contextueel bewuste interacties kan voeren. De conversatievaardigheden zijn eveneens geavanceerd, met het vermogen om context gedurende langere gesprekken vast te houden voor soepelere en coherente interacties. Het model heeft ook een geavanceerd contextueel bewustzijn, waardoor het bredere contexten van gesprekken kan begrijpen, ongeacht of ze technisch of informeel zijn. Bovendien kunnen gebruikers het model afstemmen op specifieke taken, wat het geschikt maakt voor diverse industrieën en toepassingen.

Beschikbaarheid

De tekst- en afbeeldingsmogelijkheden van GPT-4o worden uitgerold in ChatGPT, beschikbaar voor zowel gratis als Plus-gebruikers! Ontwikkelaars kunnen nu toegang krijgen tot GPT-4o via de API voor tekst- en visuele toepassingen, met audio- en videomogelijkheden binnenkort beschikbaar voor een selecte groep partners. Het is wel zo dat als je een Plus-abonnement hebt het model sneller te werk zal gaan. Ook krijg je toegang tot een aantal extra functies.

Toepassingen van GPT-4o

In het onderwijs kan GPT-4o gepersonaliseerde bijles bieden, hulp bij huiswerk en educatieve inhoud genereren. In het bedrijfsleven kan het klantenondersteuning bieden, routinetaken automatiseren en marketinginhoud creëren. In de gezondheidszorg kan het model communicatie met patiënten verbeteren, dossiers beheren en medische adviezen bieden. In de entertainmentsector kan GPT-4o helpen bij het schrijven van scripts en het genereren van interactieve inhoud.

De impact op de samenleving

“Oh nee, straks ben ik mijn baan kwijt door AI”, vreest ruim 40 procent van Nederland. Echter, onderzoek toont aan dat AI nieuwe werkgelegenheid zal creëren en bestaande functies zal verbeteren. Door routinematige taken over te nemen, kunnen werknemers zich richten op meer creatieve en strategische taken, wat leidt tot een productiever en bevredigender werkleven. Bovendien kan AI de efficiëntie en innovatie binnen bedrijven verhogen, wat economische groei en nieuwe kansen voor werknemers stimuleert. Dus in plaats van angst, zou men AI kunnen zien als een hulpmiddel dat bijdraagt aan vooruitgang en verbetering in de werkwereld.

Breng je visie tot leven met AI-animatie

Bij Bigfish zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Ben je geïnteresseerd in een animatie die gebruikmaakt van de allernieuwste AI-technologieën? Neem dan vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jouw ideeën tot leven kunnen brengen met innovatieve en geavanceerde oplossingen.

Veelgestelde Vragen (FAQs)
Wat is GPT-4o?

GPT-4o is een geavanceerd taalmodel van OpenAI dat tekst, audio en afbeeldingen kan begrijpen en genereren.

Is GPT-4o gratis?

GPT-4o is tot op zekere hoogte gratis beschikbaar via ChatGPT, met extra functies voor Plus-gebruikers.

Wat kan GPT-4o doen?

GPT-4o kan tekst, audio en afbeeldingen verwerken, en is geschikt voor toepassingen in onderwijs, bedrijfsleven, gezondheidszorg en entertainment.

Hoe lang is ChatGPT gratis beschikbaar?

OpenAI heeft geen einddatum gespecificeerd voor de gratis beschikbaarheid van ChatGPT.

Wat kan ik doen met ChatGPT 4o?

Je kunt deelnemen aan natuurlijke gesprekken, hulp krijgen bij educatieve inhoud, zakelijke taken automatiseren en genieten van verbeterde entertainmentervaringen.

Op zoek naar een oplossing voor jouw vraagstuk?
Vraag het een van onze 24+ experts in een gratis intake sessie.
Commercial Director
Sander Groenewege
Bekijk de volledige case voor meer details.