Hoe AI de animatiewereld beïnvloed

Animatie
Impact AI animatiewereld

Inmiddels weten we allemaal dat AI (Artificial intelligence) langzaam maar zeker een warm welkom maakt in ons dagelijks leven. Zo ook in de animatiewereld. Als we de geschiedenis van animatie bekijken, kunnen we duidelijk zien hoe technologische vooruitgang een cruciale rol heeft gespeeld in het vormgeven. Van de handgetekende cellen uit Walt Disney’s tijdperk tot de geavanceerde AI-beelden van vandaag, heeft technologie voortdurend de manier veranderd waarop animatie wordt gemaakt en ervaren. Een van de meest interessante ontwikkelingen van de afgelopen decennia is de opkomst van AI en de impact ervan op de animatiesector.

Met AI worden animators en creatieve professionals uitgedaagd om hun traditionele methoden te heroverwegen en nieuwe manieren te vinden om te innoveren. Een goede professional wijst de ontwikkelingen rondom AI niet af, maar omarmt juist zulke nieuwe technieken. Je zou immers de plank misslaan op het moment dat je nieuwe tools niet inzet om tot een beter en/of sneller eindresultaat te komen. Neem bijvoorbeeld een kettingzaag, die kwam nadat de zaag was uitgevonden om het proces te vergemakkelijken. Hetzelfde geldt voor AI; als andere professionals zoals je concurrenten gebruik gaan maken van deze techniek, dan ben je zelf ook genoodzaakt deze ontwikkelingen te volgen en toe te passen.

AI aan het tekenen

Verbeterde efficiëntie met AI

Het maken van een animatie kan in sommige gevallen veel tijd in beslag nemen. AI kan bijdragen aan het effectiever laten verlopen van het proces door tijd (en kosten) te besparen. Het gaat hierbij voornamelijk om de meer complexe bewegingen en scènes. Je zou bij wijze van spreken via AI de bewegingen kunnen laten genereren aan de hand van een prompt, en vervolgens alleen het ontwerp toevoegen. Of wil je een bestaande 2D-animatie omzetten naar een 3D-animatie? Ook dat zal steeds eenvoudiger gaan. Al met al kunnen we concluderen dat dit zal resulteren in een snellere productie van de animaties.

Realistischere personages en omgevingen

AI stelt animators in staat om personages en omgevingen te creëren die nog realistischer zijn. Naast dat dit proces sneller zal verlopen, kan AI ook de complete animatie realistischer maken ten opzichte van de huidige tools die professionals gebruiken. Dit zal bijdragen aan de algemene kijkervaring van de kijker bij het kijken naar de animatie.

Nieuwe stijlen en technieken

Naast dat AI de huidige processen zal optimaliseren, zullen we ook te maken krijgen met nieuwe stijlen en technieken. Op dit moment kan er weinig gezegd worden over wat voor technieken en stijlen dat dan zullen zijn, omdat we op dit moment nog te weinig weten over hoe AI daarop zal gaan reageren. We weten in ieder geval wel dat het animators in staat stelt om te experimenteren met creatieve ideeën die voorheen misschien buiten hun bereik lagen.

Impact van AI op animators

Personalisatie van content

Naast dat huidige processen geoptimaliseerd zullen worden, gaan we ook te maken krijgen met nieuwe stijlen en technieken. Op dit moment kan er weinig gezegd worden over wat voor technieken en stijlen dat dan zullen zijn, omdat we op dit moment nog te weinig weten over hoe AI daarop zal reageren. We weten in ieder geval wel dat het animators in staat stelt om te experimenteren met creatieve ideeën die voorheen misschien buiten hun bereik lagen.

Kostenbesparing

Tja, wie wilt dat nou niet? Hetzelfde eindproduct, of zelfs beter in sommige gevallen, en dat voor een lagere prijs? Door het automatiseren en vereenvoudigen van bepaalde processen zijn professionals sneller klaar met het maken van een animatie. Dit zorgt ervoor dat ze meer tijd overhouden voor andere projecten, waardoor de deadline ook eerder gehaald wordt. Naast het optimaliseren van de workflow kan AI ook gebruikt worden voor voice-overs in je animatie. Zo hoef je geen uitgave te verrichten aan iemand die de tekst inspreekt, maar kan AI de tekst precies op de manier uitspreken zoals jij dat wilt hebben.

De toekomst van animatoren

Terwijl AI-tools efficiëntie en creatieve mogelijkheden vergroten, brengen ze ook zorgen met zich mee over banenverlies. De impact van AI op traditionele animatieprocessen kan leiden tot een verschuiving in de vaardigheden die vereist zijn in de branche. Dit brengt de noodzaak voor professionals om zich aan te passen aan nieuwe technologieën en werkmethoden. In de toekomst zullen animatoren moeten bijscholen om een andere rol binnen een organisatie uit te voeren. We weten in ieder geval zeker dat een animatie niet “met 1 knop gemaakt wordt”, althans niet de komende jaren. Sommige banen zullen inderdaad overbodig worden. Een bedrijf met 20 animatoren kan in de toekomst hetzelfde doen met 10 of misschien zelfs minder animatoren met behulp van AI.

Ai en animatie

We kunnen concluderen dat AI wel degelijk een grote impact zal hebben op de animatiesector. Projecten zullen niet alleen sneller worden afgerond, maar AI zal ook het proces optimaliseren door nieuwe stijlen en technieken te introduceren. Een van de grootste zorgen is het potentieel voor banenverlies onder traditionele animators en creatieve professionals. Terwijl sommigen vrezen dat deze ontwikkelingen de menselijke creativiteit zal vervangen, is het waarschijnlijker dat het zal dienen als een krachtige aanvulling op het creatieve proces.

Wij bij Bigfish houden de ontwikkelingen rondom AI aandachtig in de gaten. Sterker nog, we gebruiken AI al in onze cases! Zo ook bij een case voor Standby Zorg. Via deze link kun je meer lezen over deze case en de toepassing van AI.

Al met al biedt de opkomst van AI opwindende mogelijkheden voor de toekomst van de animatiesector. Door te blijven leren, experimenteren en samenwerken kunnen we de grenzen van creativiteit verleggen en nieuwe en boeiende animaties creëren die het publiek blijven inspireren en verrassen.

Op zoek naar een oplossing voor jouw vraagstuk?
Vraag het een van onze 24+ experts in een gratis intake sessie.
Commercial Director
Sander Groenewege
Portretfoto van Jeroen Westenbroek.
Managing Director
Jeroen Westenbroek
1
/
2
Bekijk de volledige case voor meer details.