Personeel werven met een vacaturevideo

Online Video Recruitment

Je kent het wel, die ene zoektocht naar een nieuwe baan. Wat doe je dan? Precies, je duikt het internet in op zoek naar dé perfecte vacature. Maar dan begint het, de eindeloze lap tekst die je moet doorploegen, met details over de functie en het bedrijf waar je een oogje op hebt. En dan is het maar de vraag of je na het lezen van de tekst een goed beeld krijgt van de organisatie. Als alternatief voor de vele vacatureteksten is een effectievere methode voor bedacht, namelijk een vacaturevideo.

In deze blog wordt dieper ingegaan op waarom een goed gemaakte vacaturevideo essentieel is in jouw recruitmentstrategie en hoe je deze effectief kunt inzetten om de juiste kandidaten aan te trekken.

Magneet verschijnt uit een video, en trekt personeel aan voor een vacaturevideo

Waarom kiezen voor een vacaturevideo

Laten we eerlijk zijn. Traditionele vacatureteksten kunnen soms een beetje… saai zijn. Toch? Hoe vaak heb je een vacature geopend en dacht je: dit klinkt precies zoals alle andere?

Een vacature video daarentegen geeft bedrijven de kans om écht op te vallen. Het stelt je in staat om een diepere connectie met potentiële werknemers te maken, nog voordat ze überhaupt solliciteren. Je laat niet alleen de functie-eisen zien, maar geeft ook een gevoel van de bedrijfscultuur.

Een vacaturevideo is dus niet zomaar een optioneel extraatje, het is een krachtig instrument dat je kunt inzetten om potentiële kandidaten te overtuigen en je bedrijf op de kaart te zetten als een aantrekkelijke werkgever.

Persoon neemt vacature video op

Echte verhalen van echte mensen

Stel je voor dat je zoekt naar een nieuwe baan als grafisch ontwerper. Bij elke vacature staat wel ‘informele werksfeer’ en ‘een hecht team’. Maar zou het niet prettiger zijn om dit ook in beeld te laten zien? Je wilt ten slotte dat jouw bedrijf gaat opvallen. Laten we een voorbeeld nemen van een vacaturevideo van bijvoorbeeld een hip reclamebureau. In de video laten ze niet alleen de werkplek zien, maar ook de collega’s, de “hipheid” en hoe de vrijdagmiddagborrel eruit ziet. Waar reageer je eerder op?

Het is menselijk, herkenbaar en verbindend. Dat maakt het werven van personeel via een vacaturevideo zo effectief.

Tips voor een effectieve vacaturevideo?

Een vacaturevideo moet authentiek en echt zijn. Vermijd stockvideo’s of scripts die te geforceerd overkomen. Hier zijn enkele tips:

  1. Vertel een verhaal: Net zoals het voorbeeld van het hippe reclamebureau, vertel een verhaal dat laat zien wat het écht betekent om voor jouw bedrijf te werken. Overigens komt de boodschap, het verhaal, veel duidelijker over bij de ontvanger.
  2. Gebruik echte medewerkers: Laat je teamleden hun ervaringen delen.
  3. Toon de werkplek: Geef een rondleiding! Laat de sfeer en cultuur zien.
  4. Wees duidelijk over de functie: Ja, het moet leuk en pakkend zijn, maar vergeet niet de essentiële details van de baan te delen. Je wilt tenslotte ook iemand aannemen die past bij de desbetreffende functie.

SEO optimalisatie: het bereiken van de juiste kandidaten

Hoe zorg je ervoor dat de vacaturevideo de juiste mensen bereikt? De SEO gaat ervoor zorgen dat de video, of eigenlijk de pagina waar de video te vinden is, makkelijk te vinden zal zijn voor personeel dat je wilt werven!

Een goede SEO begint met het optimaliseren van de titel, beschrijving en tags van je video en afbeeldingen. Zorg er ook voor dat de tekst op je website de juiste zoekwoorden bevat. Dit helpt je video op te laten vallen bij de juiste kandidaten.

Vacaturevideo laten maken om personeel te werven?

Personeel werven met een vacaturevideo is niet alleen modern en vernieuwend, maar ook bijzonder effectief. In een wereld waarin we steeds meer visueel ingesteld zijn, biedt het bedrijven de kans om een effectieve indruk achter te laten.

Dus de volgende keer dat je nadenkt over het plaatsen van een vacature, denk dan aan het hippe reclamebureau en vraag je af: hoe kan ik met mijn vacature het verschil maken?

Hulp nodig bij het maken van een vacaturevideo voor jouw bedrijf? Bij Bigfish creëren wij video’s voor verschillende doeleinden. Neem contact op met ons om een afspraak te maken, waarbij we gezellig samen kunnen genieten van een kop koffie en de diverse mogelijkheden kunnen bespreken!

Trots op onze klanten
Jeroen Buurman
ANWB - Brand Marketeer
Bigfish is preferred supplier van de ANWB. Een klantgerichte Animatie agency die snel schakelt, aan weinig woorden genoeg heeft, creatief meedenkt, zoekt naar oplossingen ook als de deadline krap is. Een fijne partner om mee samen te werken
Oresta Druiven
ASML - Branding & Content
Bigfish weet de ingewikkelde processen van ASML om te zetten tot behapbare materie in de vorm van animaties, infographics en illustraties. Bigfish is hands-on, duikt in de materie en ze weten op die manier onze complexe processen duidelijk over te brengen.
Merel Martensen
Eneco - Brand Manager
Samenwerken met Bigfish ervaren we als heel fijn! Snelle doorlooptijden, goede kwaliteit werk en leuke mensen om mee te werken.
Maarten Kleingeld
ProRail - Huisstijlcoördinator
Met Bigfish is het prettig samenwerken. Ze reageren snel op (aan)vragen en weten van complexe onderwerpen mooie, heldere animaties en (info)graphics te maken.
Op zoek naar een oplossing voor jouw vraagstuk?
Vraag het een van onze 24+ experts in een gratis intake sessie.
Commercial Director
Sander Groenewege
Portretfoto van Jeroen Westenbroek.
Managing Director
Jeroen Westenbroek
Portretfoto van Luc
Creative Director
Luc Lutters
1
/
3
Bekijk de volledige case voor meer details.