10 tips voor optimale Video SEO

Marketing & Communicatie Videomarketing

illustratie van een computer scherm met allerlei SEO data

In het digitale tijdperk van vandaag is videocontent koning. Of je nu een groot bedrijf of een kleine ondernemer bent, de kracht van video kan niet worden onderschat. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw video’s opvallen in de overvolle online wereld en beter zichtbaar zijn in zoekmachines zoals Google en YouTube? Het antwoord ligt in effectieve video SEO. In deze uitgebreide blog delen we 10 essentiële tips voor optimale video SEO, speciaal gericht op bedrijven die hun video’s willen optimaliseren voor onderwerpen buiten de standaard SEO video trefwoorden.

Persoon die de juiste trefwoorden zoekt voor het beste resultaat

1. Kies de juiste trefwoorden voor video SEO

Trefwoorden onderzoek is essentieel als je gevonden wilt worden op een specifiek onderwerp. Natuurlijk doen we dit zelf ook! Zo zie je in deze blog vaker ‘video seo’ of ‘youtube video seo’ voorbij komen. Ons trefwoordenonderzoek wees uit dat dit de beste woorden waren voor ons om te gebruiken, zodat lezers zoals jij deze blog vinden.  Welke woorden dit zijn, is natuurlijk voor elke onderwerp anders. Gebruik tools zoals de Google Keyword Planner of Semrush om relevante trefwoorden voor jouw branche of onderwerp te vinden.

2. Bepaal je doelgroep en intentie

Voordat je begint met het (laten) maken van video’s, bijvoorbeeld een 2d animatie, is het cruciaal om je doelgroep te kennen. Wie wil je bereiken en wat wil je dat ze doen na het bekijken van je video? Less is more. Of je nu een product wilt verkopen, een dienst wilt promoten of gewoon waardevolle informatie wilt delen, je video moet duidelijk en doelgericht zijn. Een video van vijf minuten lang, kijkt bijna niemand af tot het eind. Kort, krachtig en helder zijn de kernwaarden voor jouw video, ongeacht de video seo instellingen.

3. Optimaliseer je videotitel en beschrijving voor Google SEO video

De titel en beschrijving van je video zijn de eerste dingen die kijkers en zoekmachines zien. Zorg ervoor dat ze de belangrijkste trefwoorden bevatten waarop je gevonden wilt worden, maar vergeet ook hier niet dat ze wel relevant en boeiend moeten zijn. Zie het als een soort korte samenvatting van je video. Bij het lezen ervan zouden mensen moeten denken: dit wil ik zien.

4. Gebruik hoogwaardige thumbnails

Een aantrekkelijke thumbnail kan het verschil maken tussen een klik en een voorbijgaande blik. Kies een beeld dat de inhoud van je video nauwkeurig weergeeft en de aandacht van de kijker trekt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een hoog contrast in kleuren te gebruiken, dat trekt de aandacht. Als je wilt dat je merk direct herkenbaar is, is het ook aan te raden in de thumbnail de kleuren van je merk te laten zien.

Man gebruikt video's

5. Integreer video’s in je SEO video marketing strategie

Video’s moeten naadloos aansluiten op de rest van je content. Of je nu blogposts, infographics of podcasts maakt, zorg ervoor dat de video’s die je toevoegt complementair zijn en waarde toevoegen aan je algehele contentstrategie.

6. Maak gebruik van interactieve elementen

Maak je video’s boeiender door interactieve elementen toe te voegen, zoals polls, vragen of clickable links. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid van de kijker, maar het draagt ook bij aan een betere SEO-ranking. Wil je (interactieve) video’s toevoegen aan je content? Wij helpen je graag! Neem contact op voor 2d animatie, 3d animatie, een mix van 2d en 3d animatie, een live action video of een combinatie.

7. Promoot je video’s actief

Vertrouw niet alleen op zoekmachines of je video seo om verkeer naar je video’s te leiden. Promoot ze actief op sociale media, in nieuwsbrieven en op je website om het bereik en de zichtbaarheid te vergroten. Betrek hier ook je omgeving of collega’s in. Organisch bezoek is een goede manier om hoger te komen in lijsten van zoekmachines.
Youtube shorts in voor 2024 ook een super fijne manier om je bereik te vergroten. Daarnaast blijft TikTok een super belangrijk platform om met name de wat jongere doelgroep te bereiken. Daarmee kunnen merken en creators producten rechtstreeks op TikTok weergeven en verkopen zonder dat de gebruiker de app hoeft te verlaten.
Ook social media platforms zoals X hebben veel potentie zowel betaald als organisch. Wist je trouwens al dat X (voormalig Twitter) bezig is met het uitrollen van audio- en videogesprekken direct in de app dus zonder dat je het telefoonnummer van de gebruiker hoeft te weten.

8. Moedig betrokkenheid aan

Bij een goede YouTube video SEO strategie is betrokkenheid erg belangrijk. Vragen of kijkers willen reageren, delen en abonneren is daarom erg belangrijk. Hoe meer betrokkenheid je video krijgt, hoe hoger de kans dat zoekmachines het als waardevolle content beschouwen en jouw content dus hoger plaatsen op zoekpagina’s.

Persoon houd zijn SEO prestaties bij via een laptop

9. Houd de prestaties van je video’s in de gaten

Gebruik analytics tools zoals Google Analytics en YouTube Analytics om te zien hoe je video’s presteren. Kijk naar meetpunten zoals kijktijd, klikfrequentie en conversieratio om inzicht te krijgen in wat werkt en wat verbeterd kan worden. Is de kijktijd heel kort? Kijk dan nog eens kritisch naar hoe relevant en interessant jouw video is voor de doelgroep die je wilt bereiken. Hetzelfde geldt voor de klikfrequentie: past het doel van jouw video wel bij de kijkers?

10. Blijf up-to-date met de laatste SEO trends

De SEO regels en richtlijnen veranderen voortdurend. Blijf op de hoogte van de laatste trends en best practices om ervoor te zorgen dat je video’s altijd geoptimaliseerd zijn voor de beste resultaten.

Conclusie

Video SEO gaat niet alleen de juiste trefwoorden zoals ‘google seo video’ of ‘youtube seo’ gebruiken en vaak herhalen. Het gaat erom waardevolle, boeiende en geoptimaliseerde content te creëren die voldoet aan de behoeften en intenties van je doelgroep. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je video’s de aandacht krijgen die ze verdienen, ongeacht je branche of onderwerp. In het concurrerende online landschap is het essentieel om alle beschikbare tools en technieken te gebruiken om op te vallen. Video SEO is hier een van de beste tools voor.

Op zoek naar een oplossing voor jouw vraagstuk?
Vraag het een van onze 24+ experts in een gratis intake sessie.
Commercial Director
Sander Groenewege
Portretfoto van Jeroen Westenbroek.
Managing Director
Jeroen Westenbroek
Portretfoto van Luc
Creative Director
Luc Lutters
Office Dog
Youp
1
/
4
Bekijk de volledige case voor meer details.